Wat doe je als je op geluiden van anderen afgaat, zonder zelf een mening te hebben? Wanneer je al bijna een oordeel over iemand hebt, terwijl je die persoon eigenlijk een vreemde is. En wat als plots het moment aanbreekt dat je oog in oog staat met diegene en je hebt je mening al gevormd; deze persoon vindt jou niks anders dan een zielig, klein hoopje mens dat net om de hoek komt kijken. Dat je niets goed kan doen en alle ervaring ontbreekt. Je begint je af te vragen waarom je hier bent als je het toch niet kan. Waarom jij? En dan moet je afspraak nog beginnen…

Wat doe je als je op geluiden van anderen afgaat, zonder zelf een mening te hebben? Wanneer je al bijna een oordeel over iemand hebt, terwijl je die persoon eigenlijk een vreemde is. En wat als plots het moment aanbreekt dat je oog in oog staat met diegene en je hebt je mening al gevormd; deze persoon vindt jou niks anders dan een zielig, klein hoopje mens dat net om de hoek komt kijken. Dat je niets goed kan doen en alle ervaring ontbreekt. Je begint je af te vragen waarom je hier bent als je het toch niet kan. Waarom jij? En dan moet je afspraak nog beginnen…

Ik had van nature de neiging om ietwat onzeker te zijn over mijn eigen kunnen. Ik dacht zoals bovenstaande geschetste situatie. Of dat aan mijn adoptie ligt, dat durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen. Die stelling vond ik vroeger, en vind ik nog steeds, erg complex. Waarom? Omdat ik niet altijd alles wil wijden aan die adoptie-rugzak. Soms is verschrikkelijk pessimistisch zijn goed voor me, want dat haalt me uit die sleur, zodat ik juist optimaal kan presteren. Ook al klinkt het als een contradictie, voor mij werkt het. Misschien kun je wel stellen dat voor mij contraproductief soms prettig werkt. Ik hou er inmiddels wel van om een uitdaging aan te gaan, maar zelden was ik zo zeker van mijzelf, zonder arrogant te zijn. In mijn achtendertigste levensjaar heb ik een positieve mindsetervaren én behouden en ik prijs mijzelf gelukkig met het feit dat ik dat mag meemaken.

Lees verder: http://www.psyblog.nl/2019/02/28/de-uitwerkingen-van-een-positieve-growth-mindset-ik-kan-het-nog-niet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *