Over de intuïtie van Jeanine Vloemans

‘Schilderen om te scheppen’, zo zie ik de kunst die Jeanine maakt. Intuitief werken speelt bij haar een rol, maar gedurende haar werkperiode kwam ze erachter dat keuzes maken haar toch beter afgaat.

“Jeanine Vloemans (1995) schildert vanuit de basis; de drang om te scheppen, zo ontstaan er primitieve taferelen, symbolen uit de schepping zoals vogels en vissen, geïnspireerd op een van de eerste kunstvormen: grottekeningen, wat wordt waargenomen, wordt mee naar binnen genomen en met pigment op de muur vertaalt naar iets grijpbaars.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/wkndx-jeanine-vloemans-balanceren-tussen-gevoel-en-ratio/

© Kyki Vermaire

Op bezoek bij Kim & Koen in de materialenhaven

Jonge makers zijn het, Kim & Koen. In het voormalig OIT pand hebben zij hun atelier, een haven met divers materiaal, maar veelal ‘afval’-materiaal en het liefst hout. Dat vertelt namelijk nog zijn verhaal.

“Het duo Kim en Koen exposeerde onlangs bij ISM Breda. De jonge makers werden benaderd door Stichting Kop en mochten in de periode van 30 november 2017 tot en met 7 januari 2018, tijdens de expositie HONK, de stoel ‘Curve’ als werk laten zien. Het werk wat Kim en Koen maken kenmerkt zich door op een creatieve manier op zoek te gaan naar een grens, naar het uiterste punt van werk produceren met zo min mogelijk restafval: minimalistisch werken met een groots resultaat.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/op-bezoek-bij-kim-koen-in-de-materialenhaven/

© Kim & Koen

Bloggen tegen eenzaamheid

Toch meedoen met een actie? Normaliter zou ik nee zeggen, maar voor #bloggentegeneenzaamheid maak ik graag een uitzondering.

“Eenzaamheid, wanneer je geen connectie voelt met mensen, je gezelschap en/of je leven, dan is dit natuurlijk lastig. En niet alleen het laatste kwartaal van het jaar – je weet wel, die donkere maanden – maar het gehele jaar… Of misschien wel je hele leven. Je mist contact met mensen, maar je broek zakt al af bij het cliché “trek er eens op uit, ga op zoek naar vrienden.” Liever laat je dan je broek uit en kruip je weer terug in je bed, want daar is het warm en veilig.”

Lees verder https://aapblogmies.nl/wie-zit-er-nu-te-wachten-op-jouw-verhaal/


Waarom het boek FarSkies

Ik wil al heel lang een boek schrijven… Over mijn adoptie, maar ik durfde toen simpelweg niet. Nu nog steeds niet, maar die naughty shoes gaan toch aan. Als een killer heel zitten ze aan mijn voeten en wandel ik het pad van schrijven, schrappen en kill your darlings.

“Adoptie, geadopteerd zijn, interlandelijke adoptie. Het zijn misschien woorden die niet dagelijks op je beeldscherm verschijnen. Bij mij is dat wel het geval, soms minder, maar de behoefte om dit proces te beschrijven kietelde al een tijdje. In het begin wilde ik heel graag schrijven over interlandelijke adoptie, wat het inhoudt met veel feiten en wetenschappelijke onderzoeken. Dat is nu veranderd…”

Lees verder https://theblacksheepindie.com/farskies/


Zusje, in de variant van Charlene Klaver

Een project wat me continue aan Ronnie Flex deed denken, maar aan het einde kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik een inkijk kreeg in het privéleven van Charlene. Foto’s van haar zusje – elf jaar jonger – hingen aan de muur en speelde er een film waar je haar en Charlene zag en hoorde praten.

“Na haar studie Grafische vormgeving Fotografie volgde Charlene Klaver (1991) een bachelor Fotografie aan AKV | St. Joost in Breda. Nadat ze de academie afrondde, voelde ze de behoefte om het kunstenaarschap tijdelijk los te laten. Op haar eigen manier ging ze een reis aan met een doel die zich ergens halverwege bevond. Normaliter is het doel van een reis om de bestemming aan het einde te bereiken, Charlene wilde haar doel bereiken gedurende de reis zelf.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/wkndx-charlene-klaver-terug-naar-kunstenaarschap-analoog-en-digitaal-laten-samensmelten/

© Pixabay

Joehoe… Sneak peek

Momenteel werk ik achter de schermen druk aan een bundel. Het idee is ontstaan tijdens de laatste vijf weken van mijn Poetry Circle 013 bestaan. Het eindproject is het schrijven over adoptie, voor-en nadelen beschreven door de ogen van een geadopteerde. Momenteel werk ik samen met illustrator Olga Broeders. Zij verzorgt de schetsen bij mijn teksten. Een hele mooie en waardevolle collaboratie die heel veel mooie, creatieve energie geeft!


Over de werkperiode van Julie Scheurweghs

Wederom keek ik over de schouder van een kunstenaar. Dit keer was het Julie Scheurweghs. Ik stelde haar vijf vragen en schreef – op basis van de door haar gegeven antwoorden – een artikel.

“Julie Scheurweghs gebruikt naast haar eigen foto’s ook beelden die ze vindt in reclame, medische archieven of zelfs in familie snapshots. Beeldcultuur interesseert haar en ze speelt in op wat hierin leeft. Zelf definieert ze haar werk als “geconsumeerd door beeldtaal”. Julie speelt vooral met de vraag hoe we beeldende kunst, en specifieker fotografie, kunnen maken die niet louter rust op het visuele. “Omdat we tactiele wezens zijn, die houden van dingen aanraken, wil ik onderzoeken hoe ik de kloof tussen de afbeelding als object voor observatie en de afbeelding als een tactiele ervaring kan overbruggen.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/wkndx-julie-scheurweghs-de-kloof-tussen-observatie-en-tactiele-ervaring-overbruggen/

© Kyki Vermaire
© Kyki Vermaire

Verbalism @ CAPSLOCK

Vrijdag 8 december was ik samen met Mister Frietboer van Frietboerismin het schone Capelle aan den IJssel voor een avond CAPSLOCK. Een avond met een supertoffe vibe, een locatie die podium biedt aan Spoken Word artiesten en aan alle mensen die een connectie hebben met woorden, taal, noem maar op. What can I say, I did it! Een open mic waarbij mijn knieën zo jelly waren, waarschijnlijk een trillende stem die neigt naar mompelen, maar wooha!!! Wat een kick! 😁

© Pixabay

Over rauwe mannen en een slippertje op een druilerige donderdagochtend

“Laatst trok een filmpje mijn aandacht. Nee, geen filmpje wat recentelijk viral is gegaan, geen vechtende hooligans, geen achttienjarige, rappende meisjes. Dit filmpje, of beter gezegd deze videoclip, hoort bij een song uit 1993. In de video is een christelijke vrouw te zien. Ze bidt voor vergeving van al haar zondige seksuele fantasieën. De frontman van de band is ronduit sexy. Met donkere, lange haren en een behoorlijk rauw randje. Hij was destijds duidelijk in zijn jonge en meer dan glorieuze jaren. Die jaren waarin vrouwen zich en masse aan zijn voeten wierpen.”

Lees verder https://www.hoevrouwendenken.nl/2017/12/06/rauwe-mannen-en-slippertje-op-druilerige-donderdagochtend/


Bijzondere samenwerking tussen kunstenaar en mensen met een verstandelijke beperking

“Nooit volledig grip krijgen op alles, dat abstractie onlosmakelijk verbonden is met ons bestaan. Toch zijn er verbindingen te leggen, zowel objectief en subjectief, maar wel veranderlijk. Eef Schoolmeesters voelt de behoefte om hier iets mee te doen, haar beeldende omgang komt op deze manier tot stand. “De dualiteit van het binnen en het buiten en het oppervlak dat ze verbindt, staan in de basis van mijn denken en de start van mijn beeldproces.” Het werk van Lisette van Doren is “een intrinsiek conflict dat zich beweegt tussen delen en bewaring, objectivering en empathie, verlangen en onvermogen.” Haar aanleidingen voor het werk zijn intiem en uit het leven gegrepen. Vaak gebruikt ze filosofie en/of psychologie als bron.”

Lees verder https://witterook.nu/artikelen/eef-schoolmeesters-en-lisette-van-doren-lezen-tijdens-wkndx-tussen-de-regels-een-nieuwe-blik-op-creeren/

© Witte Rook

Shaolin Barz: boom bap en underground jaren ‘90 hip hop, dodelijk hard

“De zaterdagavond van het BUT Film Festival staat in het teken van underground hip hop. Denk aan regionale artiesten, rauwe beats en oldskool hip hop. Het underground geluid gecombineerd met harde lyrics, een kickass line-up, een avond die veel belovend is. Als je denkt dat de ouderwetse ‘boom bap’ verloren is, kom dan zaterdag 2 september aanstaande naar Shaolin Barz, dan zullen bass- en snaredrum je oren strelen en woordkunstenaars je brein laten kraken met hun woordspelingen. Tijd om de underground scene wat meer naar boven te halen. 3voor12/Breda sprak met de dame die de line-up van Shaolin Barz verzorgd, maak kennis met Anaï Mensink.”

Lees verder https://3voor12.vpro.nl/lokaal/breda/artikelen/overzicht/2017/augustus/170825-shaolin-barz.html

GuyverStyle @ BUTFF © Kyki Vermaire

meer muziekrecensies, zie https://3voor12.vpro.nl/auteur~f20ce0cd-e3ac-45b8-b6be-d5beec0aa133~kyki-vermaire~.html