Onderzoek, diepgang en bewustwording met Hester van Tongerlo

Wat doet eten precies met ons lichaam en hoe reageert ons brein hierop? Hester speelt met grenzen, regelmatig daagt ze haar toeschouwers uit om grenzen te verleggen. Experimenteel onderzoek waarin diepgang en inzicht een grote rol speelt, maak kennis met kunstenaar Hester van Tongerlo, tevens founder van stichting Destination Unknown. Zij bieden kunstenaars werkperiodes in leegstaande panden.

“Het kunstenaarschap is op haar weg gekomen en Hester was direct geïntrigeerd. Nadat ze haar studie aan het Sint Lucas te Boxtel afrondde – als stand- en decorbouwer – was Hester vastberaden om productdesign te volgen aan de kunstacademie. “Tijdens het propedeuse jaar kregen we alle richtingen die de school te bieden had, dus ook autonoom. Heb het hele jaar in mijn hoofd gehad dat ik productdesign ging doen tot de laatste twee dagen voor het keuze moment autonoom me zo intrigeerde dat ik voor de uitdaging heb gekozen.” Dat is het moment geweest dat Hester voor het kunstenaarschap heeft gekozen en zich eraan heeft verbonden. Tot op de dag van vandaag is dat een keuze geweest die ze met haar hart heeft gemaakt.”

Lees verder: https://witterook.nu/artikelen/onderzoek-diepgang-en-bewustwording-tijdens-wkndx-met-hester-van-tongerlo/ 

© Hester van Tongerlo

Stijlvolle muziekvideo’s voor muzikanten

Bij een goed muziekstuk hoort tegenwoordig ook een artistieke video. Beeld blijft goed hangen in het brein van de mens. Een interview met de drie musketiers achter het bedrijf Square One Productions. En dat alles aan mijn keukentafel…

“Beau, Bram en Dax hebben alledrie hun eigen rol binnen het bedrijf. Beau is organisator, met behulp van zijn netwerk heeft hij een inspirerende bron van talent. Door de artiesten aan Square One Productions te koppelen, willen ze de artiest naar een hoger niveau tillen. Bram draagt als sound engineer zorg voor het perfecte geluid. Dax legt alles vast en zoekt naar de juiste verhouding tussen beeld en muziek. Door net dat ene shot vast te leggen probeert S.O.P. een stijlvolle videoclip voor muzikanten te maken die eerder neigt naar film: het visueel maken van muziek waardoor het nóg beter in het gehoor gaat liggen.”

Lees verder: https://3voor12.vpro.nl/lokaal/breda/artikelen/overzicht/2018/juni/180604-square-one-productions-interview.html

© Square One Productions

Top vijf favoriete (kunst)werken

Een lijstje schrijven doen we allemaal meestal aan het eind van het jaar. Waarom wachten tot december als het ook nu kan? Voor Witte Rook schreef ik een top vijf favoriete werken.

“Mijn top vijf werken is een greep uit mijn favoriete werken van kunstenaars in de breedste zin van het woord. Kunst is in mijn optiek iets wat eenieder anders kan interpreteren, ik wil dan ook de vrijheid nemen om in mijn top vijf verder te kijken en de kunst in diverse disciplines te delen.”

Lees verder: https://witterook.nu/artikelen/top-5-kyki-vermaire/


Roze in plaats van maagdelijk wit

Voor Witte Rook schreef ik een artikel over De Roze Sokkel, een nieuw kunstenaarsinitiatief in #013.

“Een nieuwe sokkel in Noord-Brabant. Normaliter zijn deze wit van kleur, maar dit voetstuk komt in de kleur roze: geen verwijzing naar gender, maar een verwijzing naar een kunstmatige kleur en dus direct een verwijzing naar waar het kunstenaarsinitiatief voor staat: kunst presenteren in “niet-gebruikelijke” ruimtes en dat alles in hartje Tilburg.”

Ik ging op bezoek en sprak met Eleye onder de weelderig bloeiende stokrozen. Terwijl de zon scheen en de dieselmotor van de auto naast ons maar bleef draaien, spraken we over kunst, ongewone ruimtes en de zin en onzin in de maatschappij.

Lees verder: https://witterook.nu/artikelen/nieuw-voetstuk-in-013-de-roze-sokkel/

© De Roze Sokkel

De fotosculpturen van Jessie Westgeest

Kunstenaars kunnen bij Witte Rook een korte werkperiode aangaan voor twee weken. Ik mocht Jessie interviewen en dit verwerken tot een mooi artikel dat laat zien hoe goed fotograferen, experimenteren en ontdekken samen komen.

Jessie Westgeest (1994) studeerde in Utrecht aan de Hogeschool voor de Kunsten. Tijdens haar studie fotografie werd het werk dat ze maakte steeds autonomer. Ze hield zich erg bezig met het terugbrengen van ruimtelijke vormen en materiaal van de (platte) foto. Voor haar afstuderen heeft ze foto’s geprint op verschillende materialen en daarvan fotosculpturen gemaakt. Daarnaast heeft ze een grote interesse om naast fotografie ander materiaal in te zetten, bijvoorbeeld water en licht.”

Lees verder: https://witterook.nu/artikelen/hoe-goed-fotograferen-experimenteren-en-ontdekken-samen-komen-wkndx-met-jessie-westgeest/

© Kyki Vermaire 

I’m sorry… I really am… 

Ik schreef een artikel over de YouTube-ster die in die ene bewuste – reeds door YouTube verwijderde – video “sorry” zegt, een pauze inlast en geen content meer zal uploaden. De jongen heeft namelijk een ‘berg’ aan kritiek ontvangen, echter blijkt zijn pauze van korte duur. Het is mijn eerste artikel, nog zoekende naar de hoeveelheid informatie/uitleg geven zonder aanstootgevende content te plaatsen. Een afweging die bij de één wel goed overkomt en voor de ander onduidelijk is en graag meer info leest. Daarom is dit platform een goed medium, niet enkel om eenzaamheid weg te schrijven, maar ook om van elkaar te leren, op welk gebied dan ook.

“YouTube: het uploaden van video-content. Anno 2018 bestaan er een groot aantal vloggers, mensen die spelletjes spelen en live commentaar geven, pranks uithalen, speelgoed testen of andere DIY filmpjes posten. Zo ook ene meneer Logan Paul, een razend populaire, tweeëntwintigjarige vlogger met ruim vijftienmiljoen volgers. Seriously, waarom zoveel? Ik snap het gewoon niet. Naar zijn zeggen wilde hij onderzoek doen naar een bos gelegen aan de voet van de berg Fuji, Japan. Het bos draagt de naam ‘Aokigahara’, achter de takken en bladeren van dit bos rusten donkere paden die enkel naar één (uit)weg leiden: het voor eeuwig verenigen met de natuur.”

Lees verder https://aapblogmies.nl/saying-sorry/

© Pixabay

Experimentele fotomanipulaties van Dina Dressen

Ik interviewde kunstenares Dina Dressen. Haar werk heeft me enorm geïntrigeerd, voor het eerst was het – voor mijn gevoel dan – dat de vloerbedekking een rol speelde in de presentatie. De zwarte kleur ging op in de setting, Dina’s werk en vloerbedekking werden een geheel.

“Voor Dina is kunst een continu experiment, met verschillende variabelen, waaronder media, tijd, ruimte en een kans. Haar werkwijze bestaat uit een reeks repetitieve activiteiten: een stuk papier wordt ondergedompeld in een bad gevuld met inkt, olie en water en vervolgens gemanipuleerd.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/wkndx-dina-dressen/

© Kyki Vermaire

Artist in Residence with Helga Jakobson

Canadese kunstenares Helga Jakobson maakte indruk op mij door haar manier van omschrijven wat ze doen en door hetgeen wat ze maakt. Geluiden produceren uit levende organismen, zonder van te voren een bepaalde interpretatie te hebben.

“Helga Jakobson’s interest and bond in landscapes, about her work, fascinations and connections. Helga studied in Canada, Paris and The Netherlands, Canadian from heart, but nowadays rooted and grown in Tilburg. Constantly inspired by the potentiality of technology and by the natural world. Her work responds to conditions of limbo within existence and acts as a platform to confront the unknown, with a focus on death, time and ephemerality. Helga is also interested in ecology and exploring how we as individuals cope with death and dying illness. Researching the phenomena of cultural iatrogenesis is a major trajectory point in her work, which refers to the loss of traditional ways of dealing with things such as suffering, illness and death.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/helga-jakobsons-interest-and-bond-in-landscapes-about-her-work-fascinations-and-connections/

© Pixabay
© Pixabay

Het onderzoek binnen aquacultuur van Debbie Schoone

Debbie is geen onbekende. Als fotograaf schoot ze al vette foto’s bij 3voor12/Breda en volgde ze diverse rockbands. Bij Witte Rook kreeg ik een andere kant van Debbie te zien, eentje die ik nog nooit eerder had gezien. Iemand die zich interesseert voor het milieu en alle zaken die daarbij komen kijken, anno 2K18.

“Debbie Schoone (1994) is een onderzoekende beeldmaker die werkt met fotografie. Door middel van haar camera krijgt ze toegang tot plekken die normaal onzichtbaar blijven. Milieu is het overkoepelende thema in haar werk. Tijdens haar werkperiode is Debbie haar onderzoek gestart voor haar afstuderen. Met het project ‘How To Farm A Fly’ onderzoekt ze de innovatie binnen aquacultuur en waar die precies ligt.”

Lees verder http://witterook.nu/artikelen/wkndx-debbie-schoone-op-zoek-naar-innovatie-binnen-milieu-en-voeding/

© Kyki Vermaire

Vijfmaal hallo met Thijs van den Bosch (Frietboer) – YO times one is already done, YO times five ‘cause it’s fun!

Ik leerde Thijs een tijdje geleden kennen tijdens een van mijn eerste voordracht bij Woorddingen. Hij intrigeerde me met zijn “surrealistische rijmschema’s”. Sindsdien volgen we elkaar en vernam ik van zijn nieuwe label yoyoyoyoyo.nl. Tijd op Naar Etten-Leur te rijden en met the master himself te kletsen.

“Thijs van den Bosch is enorm actief in de muziekbranche, we kennen hem onder andere van het label Frietboerism, hij won in juni 2017 de poetry slam ‘Aan het Woord’ en liet ons kennismaken met zijn surrealistische rijmschema’s. Thijs is iemand die op basis van zijn “eureka”-momenten ideeën ontwikkelt en lanceert, zo ook het nieuwe merk yoyoyoyoyo.nl”

Lees verder: https://3voor12.vpro.nl/lokaal/breda/artikelen/overzicht/2018/april/180425-yoyoyoyoyo-interview.html


Alumni presentatie #FarSkies

Vrijdag 19 januari 2018 was een spannende avond, want ik mocht vertellen over mijn werk. Schrijfsels die ik op de achtergrond stiekem tot een bundel verwerk. Er over vertellen op social media deed ik nog niet, want ik sta nog midden in het proces, veel schrijven, en dan bedoel ik ook heel veel schrijven. Tussen werk en privé door en dan ook nog eens proberen om mijzelf sterk genoeg te voelen om hetgeen af te maken waar ik aan begonnen was. Ik was namelijk al jaren geleden begonnen met schrijven over mijn adoptie, maar heb het nooit afgemaakt. Dus dit project, via Poetry Circle, was een schop onder mijn kont: ga nu doen wat je wil doen, dit is je kans! De komende periode zal ik jullie meenemen in mijn proces, in mijn denken en schrijven.

To be continued…


Social Media, it’s a knock out

De veelbesproken wedstrijd tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven. Het verbaasde me hoeveel – bekende – mensen zich negatief uitlieten op social media. Ik schreef er iets over… 

“Glory Redemption, het toernooi in de kickbokswereld waar veel liefhebbers op hebben gewacht. 9 December was het zover: HET gevecht tussen wereldkampioen ‘The King of Kickboxing’ Rico Verhoeven versus Jamal Ben Saddik. Nu ben ik als vrouw zijnde misschien niet altijd helemaal up-to-date in de vechtsportwereld, ik vind het wél interessant. En leuk. Zeker wanneer blijkt dat ik nét dat ene kanaal op de kabel heb, waarop dit toernooi wordt uitgezonden. Dus geheel in sportieve stijl – lees met een biertje en een bak chips – nestelde ik mij op de bank. Kom maar op, met die rauwe mannen… Heb ik ze misschien dan toch nog gevonden?”

Lees verder https://www.hoevrouwendenken.nl/2017/12/15/social-media-its-a-knock-out/

© Kyki Vermaire
© Pixabay

In dialoog met pianist Rogier Telderman

Een doodgewone man werkend in hetzelfde pand blijkt een uitermate getalenteerde pianist te zijn. Ik ging in gesprek met hem over zijn muziek, improvisatie en zijn komende tours.

“De verschillende podia die Nederland te bieden heeft, zijn reeds bekend voor pianist en componist Rogier Telderman. De Tilburger met Bredase roots staat bruisend in het (muzikanten)leven. Zijn hart klopt voor de grote, zwarte vleugel, Rogiers vingers zijn verbonden met het klavier, de wit en zwarte toetsen, en weten de gespannen snaren tot in de perfectie te bespelen. Met TRIPTYCH creëert hij samen met Europese artiesten een sfeerimpressie die niet langer onder de noemer kamermuziek valt. Vrijdag 24 november aanstaande staat TRIPTYCH in het Chassé Theater samen met de Noorse drummer Thomas Strønen.”

© Pixabay

Lees verder: https://3voor12.vpro.nl/lokaal/breda/artikelen/overzicht/2017/november/171121-rogier-telderman.html


Krijsende metal bij kaarslicht tijdens Black Friday op BUT Film Festival

Al jaren ben ik fan van het Black Friday tijdens het BUT Film Festival. Jaarlijks mijn vaste recensie en bezoek, onder het genot van een Zeezuiper komt het die avond – op welke manier dan ook – altijd goed.

“Black Friday, september de eerste: de avond dat Black metal de theaterzaal van de Nieuwe Veste laat ruiken naar wierook, waarbij het publiek wordt ontvangen met kaarsen, corpse paint, schurende gitaren en headbangende fans. Waarbij watjes met zwarte verf het maagdelijk witte porselein van de wasbak kussen en de rode bloeddruppels stilletjes een duivelse kleur achterlaten. Ja, u bent gearriveerd op de ‘gevallen’ avond van het BUT Film Festival, waar we Adversarius zagen, het (korte) debuutoptreden van Bloodtomb, gevolgd door een strakke, technische show van Fenris. Ibex Angel Order sluit op mysterieuze wijze af met een kruising tussen melancholische zang en screams die aanvoelen als een lange marteling. De poorten van de nacht sluiten zich langzaam, de kaarsen worden gedoofd, echter blijft de duisternis altijd zijn charme behouden met een uniek licht wat enkel zal schijnen op een speciale avond, eens per jaar in het kloppende hart van Breda.”

Daarnaast schreef ik een interview met mede-organisator Alex, lees verder: https://3voor12.vpro.nl/lokaal/breda/artikelen/overzicht/2017/augustus/170824-Black-Friday.html

© Kyki Vermaire